Pivo jako předmět bádání v rámci humanitních věd
Roč.70,č.2(2023)
Beer as an object of research in the humanities
beer; historiography; cultural history; interdisciplinary research
7–12
Altman, Karel (1993): Krčemné Brno. O hostincích, kavárnách a hotelech, ale také o hospodách, výčepech a putykách v moravské metropoli, Brno.
Basařová, Gabriela – Basař, Petr – Hlaváček, Ivo – Hlaváček, Jan (2011): České pivo, Praha.
Basařová, Gabriela – Šavel, Jan – Basař, Petr – Lejsek, Tomáš (2010): Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva, Praha.
Businská, Helena (1972): Středověká latinská terminologie v oblasti pivovarnictví, in: Listy filologické 95, s. 96–99.
Čornej, Petr (1997): Pivovar "V Pekle" a dějinné souvislosti jeho osudů, in: Vladimír Novotný (ed.): Hospody a pivo v české společnosti, Praha, s. 151–166.
Grisa, Jan (2019): První severočeský akcijní pivovar v Bohušovicích: zaměstnává hraničáře, podporuje český živel!, Ústí nad Labem.
Guerrero, Fernando (2022): Baptized by Beer: Continuity and Change in the Religious Use of Alcoholic Beverages in Medieval Norway and Iceland, in: John A. Geck – Rosemary O´Neill – Noelle Phillips (edd.): Beer and Brewing in Medieval Culture and Contemporary Medievalism, Cham, s. 93–113.
Chaloupka, Vladimír (2002): Pivovarnictví na Kladensku a Slánsku, Kladno.
John, Jiří (2008): Vaření piva v českých zemích. Zaniklé pivovary na Sokolovsku, Sokolov.
Joza, Petr (2019): Historie pivní láhve v Čechách, Praha.
Likavský, Zbyněk (2005): České pivovary 1869–1900, Praha.
Likavský, Zbyněk (2010): Držitelé, provozovatelé a vedoucí pivovarů Českých zemí 1869–1989, Praha.
Likavský, Zbyněk (2006): Pivovary československého území 1900–1948, Praha.
Likavský, Zbyněk (2008): Pivovary českých zemí 1948–1989, Praha.
Minařík, Martin (2017): V národních barvách: akcionářský pivovar na Smíchově v letech 1869–1945, Pelhřimov.
Novotný, Vladimír (ed.) (1997): Hospody a pivo v české společnosti, Praha.
Nurin, Tara – Fahrendorf, Teri (2021): A Woman's Place Is in the Brewhouse: A Forgotten History of Alewives, Brewsters, Witches, and CEOs, Chicago.
Phillips, Noëlle (2020): Craft Beer Culture and Modern Medievalism, Leeds.
Ptáček, Josef (1991): Dobrušské pivovarnictví (1320–1991). Kapitoly z dějin dobrušského pivovarnictví v sedmi stoletích, Dobruška.
Renner, Jan (2012): Rakovnické pivovarnictví. Od nejstarších dob až do konce XVIII. století, Rakovník.
Ruppen, Sara – Friedrich, Christoph (edd.) (2020): Brauer und Apotheker – eine seltsame Personalunion: ein Beitrag zur pharmazeutischen Geschichte des Bieres, Stuttgart.
Veselý, Martin (ed.) (2019): Orosené dějiny, Ústí nad Labem.
Veselý, Martin – Kaiserová, Kristina (edd.) (2007): Pivo lepších časů, Ústí nad Labem.
Vinopal, Jiří (2007): Konzumace piva a návštěvnost pohostinských zařízení v České republice v roce 2006, in: Kvasný průmysl 53, s. 109–111.
Zajíc, Libor – Piškulová, Jana (2022): Pivní kultura v Andalusii, in: Pivo, Bier & Ale 11, č. 1, s. 20–53.
Zíbrt, Čeněk (2013): Pivo v písních lidových a znárodnělých, Praha.

Tato práce je licencována pod Mezinárodní licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0.