Rolle der Gotter in der antiken Fabel

Roč.18,č.2(2013)

Abstrakt
V této studii je zaměřena pozornost na roli "netypických", nadpřirozených protagonistů antické bajky, totiž na úlohu bohů v tomto literárním druhu, v němž zpravidla vystupují polidštěná zvířata, rostliny, nerosty apod. Olympané se nevyskytují v antických bajkách často, na druhé straně však jejich role tu není zanedbatelná. Bohům je v bajkách prokazována úcta, což zřejmě souvisí se stářím bajky, jejíž vznik v orálním lidovém podání se obvykle klade již na přelom 7. a 6. stol. př. n. l., zde ještě mají svou autoritu, avšak jak jsme se pokusili ukázat, setkáváme se – byť v menší míře – i s bajkami, které vyjadřují kritický postoj k bohům, případně bohy dokonce i zesměšňují.

Klíčová slova:
fable; gods; piety; authority; criticism; ridicule

Stránky:
33–41
Reference

Bahník, Václav - Kuthan, Rudolf e. a. [Transl.]. 1976. Svět ezopských bajek. Praha: Svoboda.

Bartoňková, Dagmar. 1976. " Předmluva". In Bahník, Václav - Kuthan, Rudolf e. a. [Transl.]. Svět ezopských bajek. Praha: Svoboda.

Bartoňková, Daša. 2010. " Quod licet bovi non licet Iovi?" Graeco-Latina Brunensia, 15, 2, 3-11.

Hall, Edith. 2000. " Introduction. Euripides and his Tradition." In Morwood, James [Transl.]. Euripides. Hecuba, Trojan Women, Andromache. Oxford: Oxford University Press.

Hausrath, August - Hunger, Herbert [ Eds.]. 1959. Aesopus. Corpus fabularum Aesopicarum. Vol. I, Fasc. 1-2. Leipzig: Teubner.

Hausrath, August - Hunger, Herbert [ Eds.]. 1970. Aesopus. Corpus fabularum Aesopicarum. Vol. I, Fasc. 1. Leipzig: Teubner.

La Penna, Antonio. 1961. " La morale della favola esopica come morale delle Bassi subalterne nell'antichitá." Società, 17, 459–537.

Noejgaard, Morten. 1964-1967. La fable antique, Vol. I–II. Kopenhagen: Nyt Nordisk Forl.

Perry, Ben Edwin [Ed.]. 1952. Aesopica. A Series of Texts Relating to Aesop or Ascribed to Him or Closely Connected with the Literary Tradition that Bears His Name. Vol. 1: Greek and Latin Texts. Urbana: The University of Illinois Press.

Petrů, Eduard[Ed.]. 1999. Ezop. Ezopovy bajky. Katonova dvojverší. Rada otce synovi. Brno: Atlantis.

Svoboda, Ludvík. e. a. 1973. Encyklopedie antiky. Praha: Academia.

Metriky

4

Views

0

PDF (Deutsch) views