Co víme o hradních kuchyních a jejich provozu? : čtyřicet let archeologického výzkumu hradu Rokštejn
Roč.48,č.1(2023)
hradní kuchyně; ekonomika panství; analýza kuchyňského odpadu
63–80
CDM VII: Codex diplomaticus et epistolaris Moraviae VII (Chytil, J., ed.). Brno 1858.
SOkA Kutná Hora: Státní okresní archiv Kutná Hora, Horní a mincovní fond, Privilegia diplomata, kart. č. 81, a Registra verková, kart. č. 269.
BnF. Bibliothèque de l'Arsenal. Ms-5070 réserve 226v, Paris, France. Portail Biblissima. Accessible from: https://portail.biblissima.fr/ark:/43093/mdatad2a08bfe5628c7ef1317dbf1bb5f763f5145fee7, cit. 20 September 2022.
REICHHALTER, Gerhard. Aggstein: Suchergebnis – NÖ-Burgen online. NÖ-Burgen online. Krems an der Donau: IMAREAL. Accessible from: http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at/result/burgid/2404, cit. 2 October 2022.
ANDERLE, J., 2008: Uspořádání bytů v některých velkých hradech doby Karla IV., Svorník 6, 13–32.
BANERJEA, R. Y. et al., 2019: Banerjea, R. Y.–García-Contreras Ruiz, G.–Kalniņš, G.–Karczewski, M.– Pluskowski, A.–Valk, H.–Brown, A. D., Geoarchaeology and Castlescapes: Heritage Management Case Studies in Spain and the Eastern Baltic, Landscapes 20, 178–201. https://doi.org/10.1080/14662035.2020.1861716
BELCREDI, L., 2010: Dvě kuchyně hradu Skály. In: Zaměřeno na středověk. Zdeňkovi Měřínskému k 60. narozeninám, 347–370. Praha.
BELCREDI, L., 2011: Stavební podoba jádra hradu Skály. In: Hrad jako technický problém. Technologie a formy výstavby středověkých opevněných sídel. Archaeologia mediaevalis Moravica et Silesiana II (Měřínský, Z., ed.), 6–38. Brno.
BELJAK PAŽINOVÁ, N.–BELJAK, J., 2020: Benefits of the long-term research into the Pustý hrad castle (Deserted Castle) in Zvolen and its prospects for the future – Prínos dlhodobého výskumu lokality Pustý hrad vo Zvolene pre bádanie a jeho perspektíva do budúcnosti, AH 45, 941–956. https://doi.org/10.5817/AH2020-2-20
BERANOVÁ, M., 2005: Jídlo a pití v pravěku a středověku. Praha.
BLARY, F., 2006: L'approvisionnement et les structures en eau du château de Château-Thierry (Aisne) aux XIVe et XVe siècles, Revue archéologique de Picardie 1–2, 127–137. https://doi.org/10.3406/pica.2006.2429
BROWN, A.–PLUSKOWSKI, A., 2011: Detecting the environmental impact of the Baltic Crusades on a late-medieval (13th–15th century) frontier landscape: palynological analysis from Malbork Castle and hinterland, Northern Poland, Journal of Archaeological Science 38, 1957–1966. https://doi.org/10.1016/j.jas.2011.04.010
ČAPEK, L. et al., 2015: Středověká odpadní jímka domu čp.7 v Krajinské ulici v Českých Budějovicích ve výsledcích rozboru artefaktů a environmentálních analýz, AVJČ 28, 227–252.
CEJPOVÁ, M., 1987: Nástin vývoje české hradní kuchyně – Abriß der Entwicklung der tschechischen Burgküche, AH 12, 367–374.
CEJPOVÁ, M., 1993: Příspěvek k podobě pozdně gotického hradu v Litomyšli, CB 3, 337–340.
CEJPOVÁ, M., 1998: Státní hrad Litice nad Orlicí, okres Ústí nad Orlicí ‒ poznámky ke stavebnímu vývoji hradu, CB 6, 245–256.
CEJPOVÁ, M., 2003: Topeniště dochovaná v hradních kuchyních, Svorník 1, 85–94.
CEJPOVÁ, M. et al., 2020: Cejpová, M.–Poloprutský, Z.–Poučová, Š.–Bujok, A.–Rykl, M., Application of geomatics methods in the research of structures of historical kitchens, Civil Engineering Journal 29/4, 518–534. https://doi.org/10.14311/CEJ.2020.04.0045
CHANTRAN, A., 2018: Quand l'archéologie des techniques doit être transdisciplinaire, Réflexions à partir de l'exemple des capacités de cuisson dans les cuisines de château au bas Moyen Âge, Archéo. Doct 11.
CHANTRAN, A.–CAGNATO, C., 2021: Boiled, fried, or roasted? Determining culinary practices in Medieval France through multidisciplinary experimental approaches, Journal of Archaeological Science: Reports 35, 102715. https://doi.org/10.1016/j.jasrep.2020.102715
CHOCHOLÁČ, B., 1994: Collaltovské kuchyňské účty z 2. poloviny 17. století. Příspěvek ke studiu šlechtické každodennosti, SPFFBU C 41, 45–53.
DEMBIŃSKA, M., 1999: Food and Drink in Medieval Poland. Philadelphia.
DRESLEROVÁ, G., 2013: Osteologický rozbor aneb Co zbylo pod hodovním stolem. In: Vízmburk. Příběh ztraceného hradu (Košťál, J., ed.), 116–119. Havlovice.
DURDÍK, T., 1999: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha.
DURDÍK, T., 2001: Hrad Týřov. Vlastivědná knihovnička společnosti přátel starožitností 4. Praha.
DURDÍK, T., 2009: Poznámky k technickému vybavení hradů (záchody, zásobování vodou) – Anmerkungen zur technischen Ausstattung von Burgen (Aborte, Wasserversorgung), Svorník 7, 15–28.
DURDÍK, T., 2010: Několik poznámek k české hradní každodennosti – Some Notes on Everyday Life in Czech Castles, AH 35, 45–61.
DURDÍK, T.–BOLINA, P., 2001: Středověké hrady v Čechách a na Moravě. Praha.
EBELOVÁ, I., 2009: Mezi husitstvím a luteránstvím. In: Jihlava. Dějiny moravských měst (Pisková, R., ed.), 183–218. Praha.
ENDLICHEROVÁ, M.–BELCREDI, L., 2006: Nálezy z kuchyně hradu Skály. In: Pravěk 16 – Supplementum, 93–112. Brno.
FELD, I.–OROSZ, K., 2007: Burgküchen des Mittelalters und der frühen Neuzeit im Königreich Ungarn, Mitteilungen der DGAMN 19. Küche – Kochen – Ernährung, 65–76.
FISHER, A.–THOMAS, R., 2012: Isotopic and zooarchaeological investigation of later medieval and postmedieval cattle husbandry at Dudley Castle, West Midlands, Environmental Archaeology 17, 151–167. https://doi.org/10.1179/1461410312Z.00000000013
GIAIME, M. et al., 2018: Giaime, M.–Morhange, C.–Marriner, N.–López-Cadavid, G. I.–Artzy, M., Geoarchaeological investigations at Akko, Israel: New insights into landscape changes and related anchorage locations since the Bronze Age, Geoarchaeology: An International Journal 33, 641–660. https://doi.org/10.1002/gea.21683
GRABOLLE, R.–HRUBÝ, P.–MILITKÝ, J., 2002: Orlík nad Vltavou ve 13.–14. století ve světle archeologického výzkumu – Orlík nad Vltavou (Worlik) im 13. und 14. Jahrhundert im Licht der archäologischen Forschung, AH 27, 91–118.
GRAFF, S.–RODRÍGUEZ-ALEGRÍA, E., edd., 2012: The Menial Art of Cooking: Archaeological Studies of Cooking and Food Preparation. Boulder.
HEJNA, A., 1974: Bradlo u Hostinného nad Labem, příspěvek k výzkumu opevněných sídel v severovýchodních Čechách, PA LXV, 365–418.
HOFFMANN, F., 2004: Místopis města Jihlavy v první polovině 15. století. Jihlava.
HOFFMANN, F., 2009: Horní a městské právo, Hospodářství. In: Jihlava. Dějiny moravských měst (Pisková, R., ed.), 88–158. Praha.
HRDLIČKA, J., 2000: Slavnostní stolování na aristokratickém dvoře v raném novověku, Opera historica 8, 293–314.
HRDLIČKA, J., 2000a: Hodovní stůl a dvorská společnost. Strava na raně novověkých aristokratických dvorech v českých zemích (1550–1650). České Budějovice.
JANÁČEK, M., 2019: Kuchyňské účty moravské větve rodiny Collalto v první polovině 18. století, v období hraběte Anotnína Rombaldo Collalto. Bachelor thesis manuscript at the History Department, Pardubice University. Pardubice.
JANIŠ, D. et al., 2018: Janiš, D.–Vrla, R.–Štětina, J.–Langová, J.–Holík, J.–Vácha, Z.–Schenk, Z., Hrady Zlínského kraje. Lukov.
KITTEL, P. et al., 2018: Kittel, P.–Sikora, J.–Wroniecki, P., A Late Medieval motte-and-bailey settlement in a lowland river valley landscape of Central Poland, Geoarchaeology. An International Journal 33, 558–578. https://doi.org/10.1002/gea.21676
KOLÁŘ, F. et al., 2018: Kolář, F.–Cejpová, M.–Kaniová, P.–Prix, D., Hradní kuchyně ve středověku – charakteristika, konstrukce, vybavení. In: S knížaty u stolu. Kuchyně a kultura stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři (Korbelářová, I.–Zezula, M., edd.), 133–157. Ostrava – Ratiboř.
KOLÁŘ, F. et al., 2018a: Kolář, F.–Cejpová, M.–Kaniová, P.–Prix, D.–Rosová, R., 2018: Hradní kuchyně na dvorech opavských a ratibořských Přemyslovců. In: S knížaty u stolu. Kuchyně a kultura stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři (Korbelářová, I.–Zezula, M., edd.), 159–188. Ostrava – Ratiboř.
KOLÁŘ, F. et al., 2021: Kolář, F.–Kaniová, P.–Koudelová, J.–Prix, D.–Rosová, R.–Zezula, M., 2021: Opavský hrad a středověké jádro tzv. Müllerova domu čp. 1, PRP XXVIII, č. II, 37–84.
KOZÁK, P., 2014: Účty dvora prince Zikmunda Jagellonského, vévody hlohovského a opavského, nejvyššího hejtmana Slezska a Lužic, z let (1493) 1500–1507. Kritická edice pramene. Praha – Opava.
KOZÁK, P., 2019: Účty budínského dvora krále Vladislava II. Jagellonského (1494–1495). Edice pramene. Praha.
KUNA, M. et al., 2012: Výpověď sídlištního odpadu. Nálezy z pozdní doby bronzové v Roztokách a otázky depoziční analýzy archeologického kontextu – The evidence of settlement discard. Finds from the Final Bronze Age at Roztoky and the depositional analysis of archaeological context. Praha.
KYSELÝ, R., 2000: Zvířecí kosti z výzkumu na hradě Osvračín – Tierknochen aus der Forschung auf der Burg Osvračín, CB 7, 147–149.
KYSELÝ, R., 2002: Určení zvířecích kostí z výzkumu na hradu Lacemboku v roce 2000 – Bestimmung der Tierknochen aus der Erforschung der Burg Lacembok im Jahre 2000, CB 8, 215–216.
KYSELÝ, R., 2004: Zvířecí kosti z výzkumu na hradě Zlenice (15. století) – Tierknochen aus der Untersuchung der Burg Zlenice, CB 9, 171–176.
LALLAU, É., 2019: Coucy-le-Château-Auffrique (Aisne). Cuisine du duc d'Orléans à Coucy, Archéologie médiévale 49, 314–315. https://doi.org/10.4000/archeomed.23659
LAPÁČEK, J. et al., 2020: Lapáček, J.–Lauro, J.–Maloň, L.–Schenk, Z., Hrad Helfštýn, strážce Moravské brány. Přerov.
MALÍK, P., 2014: Záchranný archeologický výzkum na zřícenině hradu Fürstenwalde, Sborník Národního památkového ústavu v Ostravě, 134–143.
MAZÁČKOVÁ, J., 2012: Militária z hradu Rokštejna v širším středoevropském kontextu. Doctoral thesis manuscript at the Department of Archaeology and Museology, Masaryk University, Brno.
MAZÁČKOVÁ, J., 2017: Nástin procesu zanikání sídel ve středověku na panství Brtnice v územním rozsahu k roku 1538 – Skizzierung des Wüstungsprozesses von Ansiedlungen im Mittelalter im Einzugsgebiet der Grundherrschaft Brtnice (Pirnitz) zum Jahr 1538, AH 42, 745–771. https://doi.org/10.5817/AH2017-2-17
MAZÁČKOVÁ, J.–LISÁ, L., 2016: Geoarcheologická stuide vzniku, využívání a zániku hradního příkopu na hradě Rokštejn – A Geoarchaeological Study of the Origin, Usage and Decline of the Moat at Rokštejn Castle, AH 41, 77–97. https://doi.org/10.5817/AH2016-2-4
MENCLOVÁ, D., 1972: České hrady. Díl první. Praha.
MENCLOVÁ, D., 1972a: České hrady. Díl druhý. Praha.
MĚŘÍNSKÝ, Z., 2007: Hrad Rokštejn. Dějiny, stavební vývoj a výsledky čtvrtstoletí archeologického výzkumu 1981–2006. Brtnice – Brno.
MĚŘÍNSKÝ, Z.–PLAČEK, M., 1989: Rokštejn. Středověký hrad na Jihlavsku (jeho dějiny, stavební vývoj a výsledky archeologického výzkumu 1981–1989). Brno – Brtnice.
METHENY, K. B.–BEAUDRY, M. C., edd., 2015: Archaeology of food. An Encyclopedia. Volume 1: A–K.
METHENY, K. B.–BEAUDRY, M. C., edd., 2015a: Archaeology of food. An Encyclopedia. Volume 1: L–Z.
NEUSTUPNÝ, E., 2007: Metoda archeologie. Plzeň.
NÝVLTOVÁ FIŠÁKOVÁ, M., 2010: Zvířecí osteologický materiál z hradu Skály (horní hrad). In: Hrad jako technický problém. Technologie a formy výstavby středověkých opevněných sídel. Archaeologia mediaevalis Moravica et Silesiana II (Měřínský, Z., ed.), 47–57. Brno.
NÝVLTOVÁ FIŠÁKOVÁ, M. et al., 2016: Vyhodnocení osteologických pozůstatků z výzkumu parcel domů Dominikánská 11–19 a Kobližná 3 v Brně. K otázce organizace zásobování měst masem ve vrcholném středověku, PV 57, č. 2, 95–175.
ORNA, J.–DUDKOVÁ, V., 2016: Možnosti přiřazení předmětů z odpadních jímek v Plzni konkrétním obyvatelům města – Possible Attribution of Items from Refuse Pits in Plzeň to Particular Inhabitants of the Town, AH 41, 363–374. https://doi.org/10.5817/AH2016-2-18
PÁRAL, V. et al., 1994: Zvířecí kosti z hradu Lelekovice – Tierknochen aus der Burg Lelekovice, Kreis Brno-Land, AH 19, 199–205.
PÁRAL, V.–MĚCHUROVÁ, Z.–RIEDLOVÁ, M., 1995: Zvířecí kosti ze zaniklé středověké vsi Konůvky – Tierknochen aus dem niedergegangenen Dorf Konůvky, AH 20, 417–420.
PEÑA-MONNÉ, J. L. et al., 2014: Peña-Monné, J. L.–Rubio-Fernández, V.–Longares-Aladrén, L. A.–Gutiérrez-González, F. J.–Pérez-Lambán, F.–Laliena-Corbera, C., The Geomorphological Context of Medieval Huslibol Castle in the Middle Reaches of the River Ebro, Spain, Geoarchaeology: An International Journal 29, 448–461. https://doi.org/10.1002/gea.21495
PEŠKE, L., 1994: Srovnání osteologických nálezů ze středověkých hradů Krašova a Tetína, CB 4, 283–298.
PILCH, J., 2005: Leksykon zabytków architektury Dolnego Sląska. Warszawa.
PIPER, O., 2007: Burgenkunde, Bauwesen und Geschichte. Reprint. Köln.
PLAČEK, M., 1984: Pitná a užitková voda na středověkém hradě a její zajišťování, FHB 7, 197–250.
PLAČEK, M., 2001: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí. Praha.
PLAČEK, M.–SKÁLOVÁ, V.–ŠIMEČEK, P., 2010: Hrádek Rumberk. Centrum největšího léna olomouckého biskupství. Brno.
POLÁČEK, L., 1990: Újezd u Tišnova-"Hrádek". Vybavení a provoz drobného feudálního sídla, AH 15, 223–233.
RAZÍM, V., 2012: Vízmburk. Raně gotický hrad a jeho proměny. Praha.
RENO, J., 2017: Wastes and Values. In: Archaeologies of waste. Encounters with the unwanted (Sosna, D.– Brunclíková, L., edd.), 17–22. Oxford.
SACHEROVÁ, G., 2004: Zvířecí kosti z nádvoří horního hradu Rokštejn – Tierknochen aus dem oberen Hof der Burg Rokštejn, SPFFBU M 8–9, 245–252.
SIKORA, J. et al., 2019: A palaeoenvironmental reconstruction of the rampart construction of the medieval ring-fort in Rozprza, Central Poland, Archaeological and Anthropological Sciences 11, 4187–4219. https://doi.org/10.1007/s12520-018-0753-0
ŠIMUNKOVÁ, K.–BELJAK PAŽINOVÁ, N., 2018: Konzumácia mäsa na hradoch vo vrcholnom stredoveku: prípadová štúdia z hradu Peťuša – The consumption of meat in castles in the high Middle Ages: a case study from the Peťuša castle, AH 43, 503–517. https://doi.org/10.5817/AH2018-2-3
ŠKABRADA, J., 2003: Konstrukce historických staveb. Praha.
ŠTAJNOCHR, V., 2017: Zámecké kuchyně. Praha.
SLAVÍK, J., 2008: Vízmburská kuchyně – Die Rauchlochküche Vizmburk, CB 11, 287–295.
SCHENK, Z., 2020: Helfštýn ve světle archeologických pramenů. In: Lapáček, J. et al., Hrad Helfštýn, strážce Moravské brány, 7–39. Přerov.
SCHILLITO, L.–M. et al., 2014: Schilito, L.-M.-Major, B.–Almond, M.–Anderson, E.–Pluskowski, A., Micromorphological and geochemical investigation of formation processes in the refectory at the castle of Margat (Qal'at al-Marqab), Syria, Journal of Archaeological Science 50, 451–459. https://doi.org/10.1016/j.jas.2014.07.031
SOSNA, D.–BRUNCLÍKOVÁ, L., edd., 2017: Archaeologies of waste. Encounters with the unwanted. Oxford– Philadephia.
SŮVOVÁ, Z., 2015: Zvířecí kosti a další archeozoologický materiál. In: Veselí nad Moravou. Středověký hrad v říční nivě (Plaček, M.–Dejmal, M., edd.), 151–168. Brno.
ŠTĚTINA, J. et al., 2019: Štětina, J.–Janiš, D.–Bartíková, L.–Malina, M.–Slobodnik, M.–Janál, J., Tvrz Kurovice, stavební vývoj, historie a archeologie šlechtického sídla na pomezí tvrze a hradu. Kroměříž.
TICHÝ, R.–LISÁ, L.–DOHNÁLKOVÁ, H., 2010: Odpadní jámy nebo blátivé louže? Zaplňování archeologických objektů / vznik výplní jako klíčový faktor pro širší interpretace – Rubbish pits or muddy puddles? Filing of archaeological features / infill origins as a key factor of wider interpretation, Živá archeologie. (Re)konstrukce a experiment v archeologii 11, 138–142.
UNGER, R., 2007: Beer in the Middle Ages and the Renaissance. Philadelphia.
VALKONY, J., 2008: Nová zjištění k vývoji ostrožny strakonického hradu ve středověku, AVJČ 21, 303–314.
VRŠEK, P., 2004: Hospodářské komory hradu Rokštejna. Master thesis manuscript at the Department of Archaeology and Museology, Masaryk University, Brno.
ZEZULA, M., 2018: Příprava pokrmů a stolování ve světle archeologických pramenů z Opavska a Ratibořska. In: S knížaty u stolu. Kuchyně a kultura stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři (Korbelářová, I.–Zezula, M., edd.), 189–207. Ostrava – Ratiboř.
Tato práce je licencována pod Mezinárodní licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0.