Vývoj sandhiových změn v sanskrtu, Ašokově prákrtu a v jazyce Pāli

Roč.57,č.1-2(2009)

Abstrakt
Článek Development of Sandhi Phenomena in Sanskrit and in Aśokan Prakrit and Pāli je věnován otázce sandhiových změn v sanskrtu, Ašokově prákrtu a v jazyce Pāli (termín prákrt je v článku užit jako zastřešující termín pro oba jazyky, tedy Aśokův prákrt i jazyk Pāli). Konfrontačním způsobem je popsán vývoj a posun jak vokalických, tak konsonantických sandhihových změn externího typu ve zmíněných jazycích. Podrobněji jsou rozpracovány následující otázky: 1. Spojení dvou vokálů stejné kvality, v kterémžto případě dochází v sanskrtu i ve zmiňovaných prákrtech ke kontrakci, v prákrtech může navíc jeden vokál, ať již iniciální, nebo finální, odpadat. 2. Stejná situace je v prákrtech pak zaznamenána i v případě kontrakce vokálů různé kvality, zatímco v sanskrtu dochází k různým výsledkům: diftongizace, elize počátečního vokálu, vznik hiátu aj. 3. V případě spojení dvou konsonantů nebo konsonantu a vokálu je pro sanskrt příznačná asimilace znělosti a místa, zatímco v prákrtech všechny koncové konsonanty, vyjma nazál, odpadly a pouze koncová nazála -ṃ může tedy v prákrtech podléhat sandhiovým změnám. Popisem sandhiových změn v sanskrtu a prákrtech se autorka snaží dokázat, že prákrty lze oproti sanskrtu obecně charakterizovat jako jazyky syntetické, s gramatikou poněkud zjednodušenou, a že sandhiová pravidla jsou pak pouze napodobeninou pravidel sanskrtských, nikoli jejich organickým pokračováním.

Stránky:
45–59
Reference

Allen, S. W. 1962. Sandhi. The Theoretical, Phonetic and Historical Bases of Word-Junction in Sanskrit. 'S-Gravenhage: Mouton & Co.

Beames, J. 1970. A Comparative Grammar of the Modern Aryan Languages of India. New Delhi: Munshiram Manoharlal.

Edgerton, F. 2002. Buddhist Hybrid: Sanskrit Reader. Delhi: Motilal Banarsidass publishers.

—. 2004. Buddhist Hybrid Sanskrit Grammar and Dictionary. Volume I: Grammar. Delhi: Motilal Banarsidass publishers.

Erhart, A. 1980. Struktura indoíránských jazyků. Brno: Univerzita J. E. Purkyně v Brně.

Geiger, W. 1994. A Pāli Grammar. Oxford: Pali Text Society.

MacDonell, A. A. 1910. Vedic Grammar. Strassburg: Karl J. Trübner.

—. 1916. A Vedic Grammar For Students. Oxford: The Clarendon Press.

Masica, Colin P. 1991. The Indo-Aryan Languages. Cambridge: Cambridge University Press.

Oberlies, T. 2003. " Aśokan Prakrit and Pāli". In: CARDONA, G. – JAIN, D. 2003. The Indo-Aryan Languages. London and New York: Routledge, 161-203.

Pischel, R. 1900. Grammatik der Prakrit-Sprachen. Strassburg: Verlag von Karl. J. Trübner.

—. 1981. A Grammar of the Prākrit Languages. Delhi: Motilal Banarsidass.

Šefčík, O. 2001. " Word Borders in Old Indo-Aryan". In: Šefčík, O. – Vykypěl, B. 2001. GRAMMATICVS. Brno: Masarykova universita v Brně, 156-164.

Vachek, J. 1971. Úvod do studia indických jazyků. Praha: Universita Karlova v Praze.

Wackernagel, J. 1896. Altindische Grammatik I. Lautlehre. Göttingen: Vandenhoeck und Ruprecht.

Metriky

2

Views

0

PDF (English) views